Arbejdsløs

Hvis man pludselig en dag står uden job, er der mange følelser, der rammer én; forvirring, skuffelse, overraskelse, og mest af alt ét kæmpe ubesvaret spørgsmål: Hvad gør jeg nu? For mange bliver det eneste, de tænker på, når de bliver ledige, hvornår de får arbejde igen.

Det kan være en stressende periode, hvor man konstant skal sende jobansøgninger, gå til samtaler og håndtere den tilbagevendende skuffelse ved afslag. Før man bliver overvældet af den nye og utrygge situation er det godt at vide, hvor man står, og hvad ens næste skridt skal være. Det første, der skal afklares er, hvorvidt man er medlem af en a-kasse, så man får udbetalt dagpenge, når lønningerne fra sit tidligere arbejde stopper. Alt efter hvilken ordning ens kontrakt er under, vil der være en periode, hvor man stadig får udbetalt løn. De fleste har typisk en opsigelse på tre måneder, hvilket kan give tid til at vænne sig til tanken om den nye situation.

Er man medlem af en a-kasse, skal man tilmelde sig jobnet.dk og melde sig ledig som dagpengemodtager fra den allerførste dag, man officielt er ledig – dette vil sige dagen efter ens sidste lønningsdag. Herefter er det vigtigt, at man aktivt er jobsøgende, hvortil der findes diverse online databaser, ofte forbundet med ens fagforening. Derudover skal man som dagpengemodtager typisk melde sig ledig et fast antal gange om måneden for fortsat at kunne modtage dagpenge.

Er man ikke medlem af en a-kasse, er processen lignende. Man modtager ikke dagpenge, men kan derimod søge om kontanthjælp. Man skal fortsat være jobsøgende, tilmeldt som ledig på jobnet.dk og fast tilkendegive ens jobsituation på jobnet.dk eller hos det lokale jobcenter. Man vil her typisk blive sat sammen med en arbejdsmarkedsrådgiver, der kan hjælpe med jobåbninger og tilrettelæggelsen af en fremtidig jobplan. Flere a-kasser og organisationer tilbyder også diverse kurser, forløb og oplæg til arbejdsløse med henblik på at fastholde motivationen, forbedre kompetencer og møde andre i samme situation, så man i sidste ende kan komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Der er derfor, trods den svære situation, håb at finde. Danmark har et større sikkerhedsnet, der gør, at man som arbejdsløs ikke får lov til at miste fodfæste helt, men får hjælp til at holde sig aktiv, motiveret og komme tilbage på arbejdsmarkedet. Det er mentalt hårdt at gå ledig, og man kan ofte møde fordomme og modstand fra samfundet, familie og venner. Det er derfor vigtigt, at man accepterer sin situation og sørger for at få struktureret sin hverdag hurtigt i forløbet, selvom det tidligere arbejdsskema er forsvundet. Det er vigtigt at fortsat engagere sig med de mennesker, man er tæt på og udnytte det netværk, man har opbygget, så man derigennem kan finde nye jobtilbud.