Studerende

Hvis man har et studiejob, leder efter et eller gerne vil være sikret dagpenge fra den dag, man er færdig med ens uddannelse, bør man undersøge, hvilken fagforening og a-kasse, der passer til en og undersøge ens muligheder for at blive meldt ind allerede som studerende.

Fagforening og a-kasse er en god ting at have, da fagforeningen kan hjælpe og guide én omkring arbejdsforhold og sikre, at man får den rette løn. A-kassen er også en sikkerhed for understøttelse, hvis man står uden arbejde efter endt uddannelse.

Fagforeninger (og a-kasser) varierer meget i forhold til kompetencer og ekspertiseområder. Det første, man derfor bør gøre er at forhøre sig i ens eget netværk blandt medstuderende og på ens eventuelle arbejdsplads om, hvilken fagforening der her bliver anbefalet. Man har måske hørt om DM, HK, Ase, Krifa, 3F, Det Faglige Hus, Frie Funktionærer eller andre fagforeninger – men det er vigtigt at sætte sig ind i, hvilken fagforening, der passer til ens fag/job og/eller værdier og behov.

Tilbud til studerende

At melde sig ind i en a-kasse og fagforening er nok ikke det første, man tænker på midt i eksamener, læseplaner og opgaveskrivning, men ikke desto mindre kan det være en god idé at orientere sig omkring, hvilke muligheder man har for at blive meldt ind som studerende.

De fleste fagforeninger og a-kasser har en ordning, hvor man enten betaler en lavere pris eller kan blive gratis medlem, mens man er studerende. Hvis man melder sig ind som studerende, er man sikret den juridiske hjælp og vejledning under studiet, hvis man oplever, at arbejdsforholdene for eksempel ikke er som de burde være på ens studiejob.

Sidst, men ikke mindst, tilbyder de fleste fagforeninger en række medlemsfordele, rabatter og tilbud på eksempelvis forsikring, abonnement på aviser og fagblade, fitness-abonnementer, museer og lignende – og hvis der er noget, der passer godt sammen med en SU-økonomi er det rabatfordele!

Hvem kan blive studiemedlem?

De fleste studerende har mulighed for at blive studiemedlem af en fagforening til lavere pris samt for at have gratis a-kasse under studiet – så længe de er under 30, går på en uddannelse af over halvandet års varighed (eller 90 ECTS), ikke modtager anden forsørgelse og har haft bopæl i Danmark før starten på uddannelsen.

Hvorfor man skal være medlem af en a-kasse

Udover at det i de fleste tilfælde er gratis at melde sig ind i en a-kasse under studiet, er man, hvis man har været studiemedlem af en a-kasse i en vis periode inden dimission, ligeledes sikret arbejdsløshedsdagpenge, hvis man skulle stå uden arbejde, når man er færdig med uddannelsen. Der er derfor ingen grund til ikke at melde sig ind i en a-kasse under studiet.