Jobsamtale og lønforhandlinger kan være nervepirrende oplevelser, som mange ser frem til med en vis bæven. Men med den rette forberedelse bør begge former for samtaler være en oplevelse, der giver en afklaring på relationen til en kommende eller nuværende arbejdsgiver, og hvordan ens fremtid hos arbejdsgiveren ser ud.
Reklame: Brug for hjælp til jobsamtalen? Klik her!
Jobsamtale
Mange ubehagelige og tåkrummende situationer undervejs i en jobsamtale kan nemt undgås alene ved at foretage sin research og forberede sig grundigt inden en samtale. Sådan forberedelse er også med til at give afklaring på, om dette nu også er det rette job, hvilke spørgsmål man skal huske at stille for at opnå afklaring på, hvad jobbet reelt indebærer og selvfølgelig ikke mindst, hvilket lønniveau man kan forvente, og hvorvidt dette er acceptabelt for en eller ej.
Sørg altid for at gøre grundig research om virksomheden, inden man møder op til ens jobsamtale. Læs alt, hvad man kan finde online om virksomheden og find frem til, hvad virksomhedens værdier er. Kontakt gerne venner eller bekendte, som allerede arbejder for virksomheden og få deres bud på, hvordan arbejdspladsen fungerer, hvad der kunne forbedres, og hvad virksomheden sædvanligvis leder efter hos nye kandidater til en stilling.
Hvis man undervejs i ens research støder på elementer i virksomhedens strategi, som man mener, kan forbedres vil konstruktiv kritik og forslag til, hvordan lige netop man som ny medarbejder kan forbedre virksomhedens profil, ofte være en styrke og give ham eller hende en særlig kant ved en samtale. Mange arbejdsgivere leder ikke bare efter kandidater, der kan snakke dem efter munden ved en jobsamtale, men som har sat sig ind i virksomheden, analyseret dens fordele og ulemper og kan komme med forslag til forbedringer.
Forbered en liste af spørgsmål inden jobsamtalen. Ikke alene vil dette gøre, at man fremstår velforberedt og seriøs ved at have forberedt klare spørgsmål, men dette giver også en mulighed for at tænke grundigt over, hvad der er vigtigt for ham eller hende i en ny stilling, og hvad der eventuelt gør stillingen attraktiv for ham.
Lønforhandling
På samme måde som en jobsamtale kræver forberedelse, gør lønforhandlinger det også. Dette på trods af, at man allerede har sikret sig stillingen. Inden ens lønforhandling er det vigtigt, at man afgør med sig selv, hvilket lønniveau, der er acceptabelt og hvilket niveau, der er et drømmescenarie. På denne måde lader man sig ikke spise af med et tilbud, som man ved nærmere eftertanke, ikke synes er optimalt. Forbered en række argumenter for, hvorfor man har fortjent en eventuel lønforhøjelse og kom med konkrete eksempler på, hvordan man har været en styrke for virksomheden. Her handler det i allerhøjeste grad om at finde sælgertalentet frem og lade beskedenheden blive hjemme!